Wednesday, August 12, 2009

BUNGA TANJUNG (UKIRAN KAYU TRADISIONAL)
Bunga Tanjung

Pokok bunga Tanjung atau nama Saintifiknya Mimusops Elengi dari famili Sapotaceae berasal dari kepulauan Indo-Cina dan Semennanjung Tanah Melayu. Pokok yang boleh mencapai ketinggian sekitar 3 meter ini mempunyai karektor yang amat digemari oleh pereka lanskap dan peminat lanskap iaitu bunganya yang berbau wangi serta buahnya yang menarik burung dan haiwan lain untuk datang.


Bahagian yang digunakan ialah Kulit batang, daun dan bunga.

Kegunaan

1. Merawat ruam bernanah Beberapa kuntum bunga tanjung direbus bersama 2 sudu besar Jintan Hitam. Air rebusan diembun semalaman. Air ditapis dan dimandikan pesakit dengan air tersebut.

2. Merawat sakit gigi dan Boleh menghilangkan nafas berbau. Kulit batang pokok direbus

bersama air dan dibuat kumur selama empat hari.

3. Merawat luka. Air rebusan kulit batang pokok digunakan untuk mencuci luka.

4. Merawat ozena atau rinitis Jus daun bunga tanjung dijadikan ubat titis hidung dua kali sehari dan dilakukan sehingga sembuh.

5. Mewangikan rambut. Biasanya bunga tanjung direndam ke dalam minyak kelapa dan dilumur ke rambut.

6. Pucuk daunnya boleh dibuat ulam bagi mengecutkan rahim dan mengetatkan peranakan wanita.

Bunga Tanjung

Nama Tempatan:Bunga Tanjung

Nama Saintifik:Mimusops elengi

Nama Lain:Baula(oriya),indian meddaler, bulletwood tree,Bakula,Spanish cherry.

Famili:Sapotaceae

Asal: Semenanjung Tanah Melayu

Keterangan:

Tanjung ialah sejenis pokok yang bersaiz sederhana.Ia biasa dijumpai ditanam ditepi-tepi jalan kerana bentuknya yang rendang dan dapat memberikan teduhan dari cahaya matahari yang terik. Bunga tanjung berbau sangat wangi dan biasa digunakan sebagai hiasan kepala masyarakat melayu tradisional dan kaum india.Bunga tanjung juga tahan lama dan boleh direndam dalam minyak kelapa setelah kering untuk mengembalikan harumannya.Biasanya bunga tanjung yang direndam dalam minyakm kelapa ini digunakan sebagai bunga hiasan kepala untuk mewangikan rambut. Daun tanjung berwarna hijau tua, agak keras dan mempunyai permukaan yang berkilat. Buahnya berbentuk bujur,berwarna hijau ketika muda dan jingga setelah masak.Buahnya boleh dimakan dan mempunyai rasa yang sedikit manis.Tumbuhan ini membiak dari keratan batang dan biji benih.

Kegunaan:

Rawatan ruam yang bernanah. Beberapa tangkai bunga tanjung direbus bersama 2 sudu besar jintan hitam. Air rebusan ini diembunkan selama semalam. Setelah itu airnya ditapis dan digunakan untuk mandi oleh pesakit. sakit Gigi dan luka. Kulit batang pokok tanjung direbus bersama air. tapis rebusan ini dan gunakan sebagai ubat kumur sekali sehari selama empat hari.Ia juga dapat menghilangkan nafas berbau.Rebusan ini juga boleh digunakan untuk mencuci luka. Lakukan setiap hari hingga luka sembuh selain daripada itu bunga tanjung juga mempunyai minyak sari dan minyak sari yang dihasilkan berwarna kuning muda kehijauan.Ia boleh digunakan dalam perawatan aromaterapi.

No comments:

Post a Comment